Odżywianie prebiotyczne, dalsze poszukiwania

Jeśli czegoś usilnie poszukujemy i robimy to dostatecznie długo, znajdzie się na naszej drodze ktoś, kto w tej sprawie otworzy przed nami nowe niespodziewanie szerokie horyzonty. Można powiedzieć, że istnieją  ludzie działający na innych  jak katalizator. W ich obecności  doświadczamy inspiracji. Taki wpływ wywarł na mnie, gdy byłem studentem Jerzy Sienkiewicz, asystent na Akademii Medycznej w Białymstoku (obecnie jest to Uniwersytet Medyczny). Podsuwając mi  książki ściągane z Wielkiej Brytanii,  delikatnie acz skutecznie popchnął mnie w kierunku medycyny którą obecnie uprawiam.  Tak też było w przypadku moich poszukiwań prebiotycznych i probiotycznych. Spotkałem człowieka o niezwykłym poczuciu zjawisk dziejących się w świecie mikrobów. Jego sposób widzenia przyrody stał inspiracją nie tylko dla mnie, ale też wielu naukowców.  Jest nim Jan Skibicki, ekologiczny  sadownik spod Białegostoku. Nieraz jeszcze wrócę do koncepcji jakie wykrystalizowały podczas rozmów z Panem Janem. Wyszukał on niedocenianą i zapomnianą  odmianę jabłek, nazwał ją Gold Millenium. Jest to odmiana szczególna. Między innymi ze względu na wpływ jaki może wywierać na drobnoustroje. Ma najwięcej z wszystkich odmian jabłek na świecie polifenoli, pozostając bardzo smaczną w konsumpcji. (Warto zajrzeć  http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2900  ) Tak duża ilość polifenoli obok niezwykle korzystnego działania zwalczającego wolne rodniki-działanie przeciwnowotworowe, hamujące procesy starzenia itp., ma działanie silnie prebiotyczne i detoksykujące.  Nie tylko wspiera pojawienie się właściwej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, ale sprawia że, dochodzi pod wpływem bakterii do wytwarzania związków o niespotykanie korzystnym wpływie na zdrowie. Ma to miejsce podczas doświadczeń robionych w szkle laboratoryjnym i nie ma powodów by po prostu tak się nie działo w naszym przewodzie pokarmowym.  Z jabłek Gold Millenium Pan Skibicki wypracował ciekawą potrawę, silnie prebiotyczną. Jest nim wysokiej jakości susz z tych jabłek, przygotowany  po zabiegu usunięcia soku. Susz jest bardzo smaczny, bogaty w polifenole a przede wszystkim można go jeść w dowolnej ilości, gdyż dzięki obniżonej zawartości cukru jest bezpieczny dla cukrzyków a także osób odchudzających. Zarówno u cukrzyków jak i osób odchudzających problemem zdrowotnym, pogarszającym samopoczucie  jest duża ilość toksyn w organizmie. Często od uwzględnienia tego problemu zależy sukces w terapii. Dlatego bardzo ważny jest udział substancji resztkowych w dietach oczyszczających i odchudzających.

Ten wpis został opublikowany w kategorii zdrowie i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s