Jeśli czegoś usilnie poszukujemy i robimy to dostatecznie długo, znajdzie się na naszej drodze ktoś, kto w tej sprawie otworzy przed nami nowe niespodziewanie szerokie horyzonty. Można powiedzieć, że istnieją ludzie działający na innych jak katalizator. W ich obecności doświadczamy inspiracji. Taki wpływ wywarł na mnie, gdy byłem studentem Jerzy Sienkiewicz, asystent na Akademii Medycznej w Białymstoku (obecnie jest to Uniwersytet Medyczny). Podsuwając mi książki ściągane z Wielkiej Brytanii, delikatnie acz skutecznie popchnął mnie w kierunku medycyny którą obecnie uprawiam. Tak też było w przypadku moich poszukiwań prebiotycznych i probiotycznych. Spotkałem człowieka o niezwykłym poczuciu zjawisk dziejących się w świecie mikrobów. Jego sposób widzenia przyrody stał inspiracją nie tylko dla mnie, ale też wielu naukowców. Jest nim Jan Skibicki, ekologiczny sadownik spod Białegostoku. Nieraz jeszcze wrócę do koncepcji jakie wykrystalizowały podczas rozmów z Panem Janem. Wyszukał on niedocenianą i zapomnianą odmianę jabłek, nazwał ją Gold Millenium. Jest to odmiana szczególna. Między innymi ze względu na wpływ jaki może wywierać na drobnoustroje. Ma najwięcej z wszystkich odmian jabłek na świecie polifenoli, pozostając bardzo smaczną w konsumpcji. (Warto zajrzeć http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2900 ) Tak duża ilość polifenoli obok niezwykle korzystnego działania zwalczającego wolne rodniki-działanie przeciwnowotworowe, hamujące procesy starzenia itp., ma działanie silnie prebiotyczne i detoksykujące. Nie tylko wspiera pojawienie się właściwej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, ale sprawia że, dochodzi pod wpływem bakterii do wytwarzania związków o niespotykanie korzystnym wpływie na zdrowie. Ma to miejsce podczas doświadczeń robionych w szkle laboratoryjnym i nie ma powodów by po prostu tak się nie działo w naszym przewodzie pokarmowym. Z jabłek Gold Millenium Pan Skibicki wypracował ciekawą potrawę, silnie prebiotyczną. Jest nim wysokiej jakości susz z tych jabłek, przygotowany po zabiegu usunięcia soku. Susz jest bardzo smaczny, bogaty w polifenole a przede wszystkim można go jeść w dowolnej ilości, gdyż dzięki obniżonej zawartości cukru jest bezpieczny dla cukrzyków a także osób odchudzających. Zarówno u cukrzyków jak i osób odchudzających problemem zdrowotnym, pogarszającym samopoczucie jest duża ilość toksyn w organizmie. Często od uwzględnienia tego problemu zależy sukces w terapii. Dlatego bardzo ważny jest udział substancji resztkowych w dietach oczyszczających i odchudzających.
-
Najnowsze wpisy
Archiwum
- Styczeń 2022
- Lipiec 2021
- Marzec 2021
- Luty 2020
- Styczeń 2020
- Listopad 2019
- Sierpień 2019
- Maj 2019
- Marzec 2019
- Styczeń 2019
- Październik 2018
- Wrzesień 2018
- Lipiec 2018
- Czerwiec 2018
- Maj 2018
- Styczeń 2018
- Listopad 2017
- Wrzesień 2017
- Sierpień 2017
- Lipiec 2017
- Czerwiec 2017
- Marzec 2017
- Luty 2017
- Styczeń 2017
- Listopad 2016
- Wrzesień 2016
- Czerwiec 2016
- Kwiecień 2016
- Styczeń 2016
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Lipiec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Listopad 2014
- Wrzesień 2014
- Czerwiec 2014
- Maj 2014
- Kwiecień 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Sierpień 2013
- Czerwiec 2013
- Maj 2013
- Kwiecień 2013
- Marzec 2013
- Luty 2013
- Styczeń 2013
- Grudzień 2012
- Listopad 2012
- Październik 2012
- Wrzesień 2012
- Sierpień 2012
- Lipiec 2012
- Czerwiec 2012
- Maj 2012
- Kwiecień 2012
- Marzec 2012
- Styczeń 2012
- Grudzień 2011
- Listopad 2011
- Październik 2011
- Wrzesień 2011
- Sierpień 2011
- Lipiec 2011
- Czerwiec 2011
- Maj 2011
- Kwiecień 2011
- Marzec 2011
- Luty 2011
- Styczeń 2011
- Grudzień 2010
- Listopad 2010
- Październik 2010
- Wrzesień 2010
- Sierpień 2010
- Lipiec 2010