Probiotyki będą zakazane!

To smutne, ale jestem przekonany, że w niedługim czasie pojawią się tendencje do wstrzymania obecności na rynku probiotyków. Wystarczy jedno, głośne badanie naukowe. Stać się tak może z powodu pewnej zdolności bakterii. Jeśli jej nie uwzględnimy, to będzie miała bolesne dla nas skutki. Jest nią  zdolność bakterii do dzielenia się tym, co dla nich najlepsze. Posiadają one możliwość do wymieniania między sobą fragmentów DNA z genami odporności na niekorzystne dla nich wpływy. Takim niekorzystnym wpływem też jest działanie antybiotyku.

Jeśli chorej osobie podajemy jednocześnie antybiotyk i probiotyk,  pojawia się następujące ryzyko. Bakterie probiotyczne są tak wyselekcjonowane, że są odporne na znakomitą  większość  antybiotyków. Jako bakterie mają swój zwyczaj do dzielenia się plazmidami z genami odporności na antybiotyki.  Nie ma więc przeszkód by przekazały geny odporności bakteriom chorobotwórczym. W takich zwyczajowych zestawach terapeutycznych jest też pewien brak logiki. Człowiek przeżyje ze sterylnymi jelitami. Jest to co prawda taki komfort, jak życie bez ręki.  Tak więc, nie ma  zagrożenia dla zdrowia i życia,  gdy pod wpływem  antybiotyku, przez cały czas choroby jelita pozostaną  „sterylne”. Właściwą florę bakteryjną odbudowujemy wprowadzając najpierw prebiotyk następnie dołączamy probiotyk. Robimy to dopiero po wygaśnięciu działania antybiotyku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii zdrowie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Probiotyki będą zakazane!

  1. jama pisze:

    Witam serdecznie 🙂

    Od pewnego czasu zauważyłam u członków mojej rodziny następstwa przerostu Candida albicans w organizmie i jestem żywo zainteresowana naturalnymi metodami pozbycia się nadmiaru tego grzybka i odbudowy flory bakteryjnej w jelitach.

    Zatem mam parę zapytań odnośnie fragmentów tego artykułu:
    „[…] Tak więc, nie ma zagrożenia dla zdrowia i życia, gdy pod wpływem antybiotyku, przez cały czas choroby jelita pozostaną „sterylne”. […]” jak to się ma w odniesieniu do niekontrolowanego rozrostu Candida albicans?
    oraz
    „[…] Właściwą florę bakteryjną odbudowujemy wprowadzając najpierw prebiotyk następnie dołączamy probiotyk. Robimy to dopiero po wygaśnięciu działania antybiotyku. […]” – jako antybiotyk (stan zapalny oskrzeli – już bakteryjny, może bakteryjno-grzybiczny -> Candida) stosuję czosnek i lekarstwa, mikstury domowe sporządzone na jego bazie, jednak nie wiem jak długo po jego spożyciu mogę sięgnąć po prebiotyk (np. jabłka, ryż, muesli) a potem po probiotyk (np. kefir). Czy dozwolone jest łączenie prebiotyku z probiotykiem (np. muesli lub jednolite płatki zbożowe z kefirami, jogurtami, czy maślankami)?
    Będę wdzięczna za odpowiedzi na ww. pytania 🙂
    Pozdrawiam, Jama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s