Toksyczne bez jawnych toksyn

Około 25 lat temu, w Szwajcarii powołano komisję ekspertów z różnych dziedzin w celu oceny bezpieczeństwa konserwacji pomidorów za pomocą promieniowania X (rentgenowskiego). Z powołanych 12 ekspertów 11 wypowiedziało się pozytywnie o tej metodzie. Tylko 1 osoba, dr Szchmidt wykazał w swych badaniach, że metoda jest niebezpieczna i niesie zagrożenie zachorowań na nowotwory. Dr Szmidtt pokazywał mi wynik swoich badań otrzymanych za przy zastosowaniu rozwijanej przez siebie niezwykle czułej metody obrazowej. Muszę przyznać, że rezultaty które przedstawił były szokujące i wywarły na mnie niezapomniane wrażenie. By badania były wiarygodnie przeprowadzał je w laboratorium zlokalizowanym 3 piętra pod ziemią, po to by uniknąć artefaktów spowodowanych np. pracą urządzeń elektrycznych. Na podstawie tych opinii (wyników badań) urzędnicy ministerialni uznali, że w zagadnieniach dotyczących zdrowia nie obowiązują zasady demokracji i nie dopuścili tej metody na terenie Szwajcarii (za to podziwiałem Szwajcarów). Oczywiście od tego czasu minęło kilka pokoleń polityków i wiele się zmieniło. Obecnie konserwacja żywności promieniowaniem X lub gamma stała się powszechna, choć nadal w niektórych wysoko cywilizowanych krajach nadal zakazana. To czego powinniśmy oczekiwać to wolność wyboru między żywnością potraktowaną promieniowaniem  i wolną od tych działań. Towary powinny być wyraźnie oznakowane. Swojego czasu mieliśmy dostawy kurczaków o charakterystycznym, przykrym zapachu-efekt rozkładu tłuszczu  pod wpływem promieniowania. Naukowcy usilnie pracowali nad jakimś skutecznym dezodorantem i być może to osiągnęli. Gdy przyglądam się w hipermarketach owocom, mam ciekawe odczucia. Np. śliwki są piękne, po przełamaniu miąższ wygląda tak jak by były przemrożone (a są nadal twarde) no i nie pleśnieją! Podobnie wygląda sprawa z innymi bardziej egzotycznymi owocami. Z mnogości owoców ostateczne do spożycia wybieram jabłka! Promieniowanie X i gamma powoduje zmiany struktury cząsteczek, zmianę ich polaryzacji, oraz wyzwala wolne rodniki. Tu dla porównania, jeśli takie „delikatne” oddziaływanie na żywność jakie daje kuchenka mikrofalowa jest istotnym powodem alergii u dzieci (w Niemczech jeśli dziecko ma cechy uczulenia pokarmowego, pierwsze co proponują lekarze, to przestać podgrzewać mleko w w takiej kuchence), to co dopiero mówić o „twardym” promieniowaniu!

Ten wpis został opublikowany w kategorii zdrowie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Toksyczne bez jawnych toksyn

  1. Hanka pisze:

    Śledzę Pana blog od jego powstania, bardzo ciekawy! Tym razem mam jednak pytanie: sugeruje Pan, że owoce i warzywa są konserwowane „twardym” promieniowaniem – jak można to rozpoznać? Wiadomo, że się przetrzymuje owoce w jakichś proszkach / chemikaliach ale o promieniowaniu nie mówi się powszechnie.
    Czy znane są jeszcze jakieś skutki uboczne używania kuchenek mikrofalowych? To też jest powszechnie traktowane jako mit, „bo przecież cały świat używa i nic sie nie dzieje” 🙂
    Pozdrawiam,
    A. Kraśnicka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s