Około 25 lat temu, w Szwajcarii powołano komisję ekspertów z różnych dziedzin w celu oceny bezpieczeństwa konserwacji pomidorów za pomocą promieniowania X (rentgenowskiego). Z powołanych 12 ekspertów 11 wypowiedziało się pozytywnie o tej metodzie. Tylko 1 osoba, dr Szchmidt wykazał w swych badaniach, że metoda jest niebezpieczna i niesie zagrożenie zachorowań na nowotwory. Dr Szmidtt pokazywał mi wynik swoich badań otrzymanych za przy zastosowaniu rozwijanej przez siebie niezwykle czułej metody obrazowej. Muszę przyznać, że rezultaty które przedstawił były szokujące i wywarły na mnie niezapomniane wrażenie. By badania były wiarygodnie przeprowadzał je w laboratorium zlokalizowanym 3 piętra pod ziemią, po to by uniknąć artefaktów spowodowanych np. pracą urządzeń elektrycznych. Na podstawie tych opinii (wyników badań) urzędnicy ministerialni uznali, że w zagadnieniach dotyczących zdrowia nie obowiązują zasady demokracji i nie dopuścili tej metody na terenie Szwajcarii (za to podziwiałem Szwajcarów). Oczywiście od tego czasu minęło kilka pokoleń polityków i wiele się zmieniło. Obecnie konserwacja żywności promieniowaniem X lub gamma stała się powszechna, choć nadal w niektórych wysoko cywilizowanych krajach nadal zakazana. To czego powinniśmy oczekiwać to wolność wyboru między żywnością potraktowaną promieniowaniem i wolną od tych działań. Towary powinny być wyraźnie oznakowane. Swojego czasu mieliśmy dostawy kurczaków o charakterystycznym, przykrym zapachu-efekt rozkładu tłuszczu pod wpływem promieniowania. Naukowcy usilnie pracowali nad jakimś skutecznym dezodorantem i być może to osiągnęli. Gdy przyglądam się w hipermarketach owocom, mam ciekawe odczucia. Np. śliwki są piękne, po przełamaniu miąższ wygląda tak jak by były przemrożone (a są nadal twarde) no i nie pleśnieją! Podobnie wygląda sprawa z innymi bardziej egzotycznymi owocami. Z mnogości owoców ostateczne do spożycia wybieram jabłka! Promieniowanie X i gamma powoduje zmiany struktury cząsteczek, zmianę ich polaryzacji, oraz wyzwala wolne rodniki. Tu dla porównania, jeśli takie „delikatne” oddziaływanie na żywność jakie daje kuchenka mikrofalowa jest istotnym powodem alergii u dzieci (w Niemczech jeśli dziecko ma cechy uczulenia pokarmowego, pierwsze co proponują lekarze, to przestać podgrzewać mleko w w takiej kuchence), to co dopiero mówić o „twardym” promieniowaniu!
-
Najnowsze wpisy
Archiwum
- Styczeń 2022
- Lipiec 2021
- Marzec 2021
- Luty 2020
- Styczeń 2020
- Listopad 2019
- Sierpień 2019
- Maj 2019
- Marzec 2019
- Styczeń 2019
- Październik 2018
- Wrzesień 2018
- Lipiec 2018
- Czerwiec 2018
- Maj 2018
- Styczeń 2018
- Listopad 2017
- Wrzesień 2017
- Sierpień 2017
- Lipiec 2017
- Czerwiec 2017
- Marzec 2017
- Luty 2017
- Styczeń 2017
- Listopad 2016
- Wrzesień 2016
- Czerwiec 2016
- Kwiecień 2016
- Styczeń 2016
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Lipiec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Listopad 2014
- Wrzesień 2014
- Czerwiec 2014
- Maj 2014
- Kwiecień 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Sierpień 2013
- Czerwiec 2013
- Maj 2013
- Kwiecień 2013
- Marzec 2013
- Luty 2013
- Styczeń 2013
- Grudzień 2012
- Listopad 2012
- Październik 2012
- Wrzesień 2012
- Sierpień 2012
- Lipiec 2012
- Czerwiec 2012
- Maj 2012
- Kwiecień 2012
- Marzec 2012
- Styczeń 2012
- Grudzień 2011
- Listopad 2011
- Październik 2011
- Wrzesień 2011
- Sierpień 2011
- Lipiec 2011
- Czerwiec 2011
- Maj 2011
- Kwiecień 2011
- Marzec 2011
- Luty 2011
- Styczeń 2011
- Grudzień 2010
- Listopad 2010
- Październik 2010
- Wrzesień 2010
- Sierpień 2010
- Lipiec 2010
Śledzę Pana blog od jego powstania, bardzo ciekawy! Tym razem mam jednak pytanie: sugeruje Pan, że owoce i warzywa są konserwowane „twardym” promieniowaniem – jak można to rozpoznać? Wiadomo, że się przetrzymuje owoce w jakichś proszkach / chemikaliach ale o promieniowaniu nie mówi się powszechnie.
Czy znane są jeszcze jakieś skutki uboczne używania kuchenek mikrofalowych? To też jest powszechnie traktowane jako mit, „bo przecież cały świat używa i nic sie nie dzieje” 🙂
Pozdrawiam,
A. Kraśnicka