Stefan Ball w swojej książce Antyoksydanty w Praktyce Medycznej, podaje ciekawe wyniki badań. Po pierwsze z badań wynika, że tłuszcze mają największe znaczenie dla długowieczności, po drugie przeciętny Polak zjada sporo tłuszczu (bo lubi) z czego 30% jest tłuszczem zjełczałym (a więc toksyną). Wyniki te nie napawają optymizmem, nie mówiąc o innych manipulacjach na tłuszczu, takich jak np. jego utwardzanie. Skoro jakość tłuszczów (we własnych tkankach) decyduje o długowieczności, to znaczy, że dbając o zdrowie temu rodzajowi żywności powinniśmy się szczególnie dobrze przyjrzeć. Tłuszcze jak widać są składnikiem pożywienia szczególnie podatnym na psucie. Z kolei różne jest tempo jełczenia tłuszczów, w zależności od budowy cząsteczki. Najbardziej wrażliwe na psucie są omega 3 kwasy. Dlatego też w typowej diecie dostarczamy sobie ich za mało (co najmniej 8x), nie mówiąc o toksycznym działaniu tego tłuszczu po zjełczeniu. Jak wiemy, mózg jest w znacznej mierze ciałem tłuszczowym. Dosłownie ocieka cholesterolem! (tu jest przyczyna, że czekolada która jest bogata w cholesterol tak poprawia nastrój) Ocenia też się, że 20% jego suchej masy to omega 3 kwas DHA. Z tego względu dostarczamy sobie go mało, po prostu głodzimy mózg. W każdym razie do sprawnej pracy mózgu, zdolności poznawczych i pamięci niezbędny jest stały dowóz DHA. Tu przykra wiadomość. DHA też doskonale jełczeje w naszym super dotlenionym mózgu o ile mamy niedobory witaminy E! Natomiast kolejną przykrą wiadomością jest to, że to działanie ochronne ma przede wszystkim gamma tokoferol, postać witaminy E występująca tylko w źródłach naturalnych. I jak tu się nie stresować?
-
Najnowsze wpisy
Archiwum
- Styczeń 2022
- Lipiec 2021
- Marzec 2021
- Luty 2020
- Styczeń 2020
- Listopad 2019
- Sierpień 2019
- Maj 2019
- Marzec 2019
- Styczeń 2019
- Październik 2018
- Wrzesień 2018
- Lipiec 2018
- Czerwiec 2018
- Maj 2018
- Styczeń 2018
- Listopad 2017
- Wrzesień 2017
- Sierpień 2017
- Lipiec 2017
- Czerwiec 2017
- Marzec 2017
- Luty 2017
- Styczeń 2017
- Listopad 2016
- Wrzesień 2016
- Czerwiec 2016
- Kwiecień 2016
- Styczeń 2016
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Lipiec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Listopad 2014
- Wrzesień 2014
- Czerwiec 2014
- Maj 2014
- Kwiecień 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Sierpień 2013
- Czerwiec 2013
- Maj 2013
- Kwiecień 2013
- Marzec 2013
- Luty 2013
- Styczeń 2013
- Grudzień 2012
- Listopad 2012
- Październik 2012
- Wrzesień 2012
- Sierpień 2012
- Lipiec 2012
- Czerwiec 2012
- Maj 2012
- Kwiecień 2012
- Marzec 2012
- Styczeń 2012
- Grudzień 2011
- Listopad 2011
- Październik 2011
- Wrzesień 2011
- Sierpień 2011
- Lipiec 2011
- Czerwiec 2011
- Maj 2011
- Kwiecień 2011
- Marzec 2011
- Luty 2011
- Styczeń 2011
- Grudzień 2010
- Listopad 2010
- Październik 2010
- Wrzesień 2010
- Sierpień 2010
- Lipiec 2010
Czy można prosić o wyjaśnienie co to znaczy DHA?
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wielonienasycony kwas tłuszczowy ω-3 (omega-3) . Najlepszym jego źródłem jest tłuszcz rybi.
A co Pan myśli o preparacie eye q ?