Tłuszcze a długowieczność

Po przeczytaniu książki Stefana Balla „Antytoksydanty w praktyce medycznej”, uważniej zacząłem przyglądać się zagadnieniom związanym z rolą tłuszczy w naszym życiu. Stefan Ball cytował tam naukowców którzy doszli do wniosku, że długowieczność zwierząt i ludzi najbardziej zależy od roli i jakości tłuszczów jakie znajdują się w organizmie.

Jak wiadomo, na przełomie XIX i XX wieku zmienił się znacząco sposób odżywiania ludzi. Powszechnie zaczęto zjadać duże ilości tłuszczu. W następstwie tego zaczęła się też wydłużać długość życia ludzi, i to bardzo znacząco. Znacząco spadły zachorowania na gruźlicę, gdyż dieta bogata w tłuszcz jest głównym czynnikiem ochronnym.

Oczywiście tłuszcz zjełczały, czy sztucznie przetworzony (mimo wspaniałych reklam) nie ma tego działania.

Przeskoczmy ograniczenia Kantowskiej metody poznania (która wiele chce się dowiedzieć o życiu badając stworzenia przez ich wcześniejsze uśmiercanie) i sięgnijmy do Goethe-Schillerowskiej metody poznania, by ocenić rolę tłuszczy. W tej metodzie ocenia się rzeczywistość opierając się o badanie metamorfozy istniejących różnorakich biegunowości. Trochę to mętne, ale zaraz wyjaśnię. Gdy spojrzymy na człowieka zauważymy pewne biegunowości. Np patrząc pod kontem szkieletu głowa ma szkielet zewnętrzny (jak u szkarłupni, zwierząt prymitywnych. Ku pocieszeniu mamy w sobie zawartą całą historię ewolucji))

Ważne jest to, że głowa przyjmuje w siebie wszelkie wrażenia świata zewnętrznego, sama będąc nieaktywna. W zasadzie płynie sobie na reszcie ciała jak w lektyce. Na dodatek jest najchłodniejszą częścią ciała gdyż narządy zmysłów wymagają ograniczenia tempa przemiany materii. Nazwijmy ją biegunem nerwowo-zmysłowym.

Tułów z kolei ma rytmiczny, zewnętrzno-wewnętrzny szkielet. W tułowiu wszystko przejawia jakiś rytm, od budowy kości po rytmiczną funkcje narządów wewnętrznych (serca, płuc, jelit). Zobaczymy dalej, że pośredniczy w swych cechach pomiędzy biegunem górnym a dolnym.

Biegun dolny ma szkielet wewnętrzny. Ze względu na dominujące funkcje można powiedzieć, że jest to biegun przemiany materii i ruchu i rozmnażania. Jest to też biegun ciepła.

W badaniach przeprowadzonych nad tłuszczami zauważa się ich istotne  relacje z procesami cieplnymi. Na przykład w różnych rejonach świata panują różne temperatury i inne cechy mają powstające tam tłuszcze (roślinne). Tłuszcze północy są wielonienasycone i jako takie powstałe w rejonach zimnych mają powiązanie z rejonem ciepła w naszym organizmie. Ich niedobór sprzyja bezpłodności, generalnie zaburzeniom regeneracji tkanek. Są to tłuszcze z lnu, lnianki, rzepaku (w Polsce rośni prawie wyłącznie  rzepak genetycznie modyfikowany. Przyszłość pokaże czy nie wpłynęło to na jakość tłuszczu)

Tłuszcze klimatu śródziemnomorskiego i podzwrotnikowego mają powiązanie z naszym układem rytmicznym tj.  sercem, płucami i jelitami. Dieta bogata w nieprzetworzone tłuszcze tego regionu wspiera funkcje sercowo-naczyniowe i oddechowe. Znane jest korzystne działanie diety śródziemnomorskiej na stan naczyń wieńcowych.

Tłuszcze południowe z kolei pozytywnie oddziaływają z biegunem nerwowo-zmysłowym. Działają odżywczo na mózg i układ nerwowy. By pogłębić wiedzę na ten temat warto przeczytać książkę „Cud Oleju Kokosowego” My w domu raz w tygodniu spożywamy co najmniej jeden orzech kokosowy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii zdrowie i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Tłuszcze a długowieczność

  1. Cezary Wojtek. pisze:

    Dziś po raz pierwszy przeczytałem ten blog.Jestem pod wrażeniem głębi obserwacji autora.Pozdrawiam, zrobię wszystko ,by zaprosić Pana na swoje zajęcia. Swietny blog, niezwykłe informacje. Chylę czoła.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s