Dieta w oparciu o sygnatury cz. 2

Własny sposób odżywiania powinniśmy stale rozwijać. Sami się zmieniamy i w ślad za tym powinna iść zmiana naszej diety. Sygnatury mogą być ważnym elementem w oparciu o które dobieramy sobie składniki odżywcze (co ja sam zresztą od lat robię). Forma roślin wskazuje na dominację określonego nurtu metabolicznego. To taka asymetria procesów życiowych, skutkująca odmiennym składem chemicznym.

Porównując jabłko i gruszkę zauważamy polaryzację w obrębie zbliżonego typu formy. Jabłko jest bardziej typu calcium  (forma kulista) a gruszka typu krzemowego (forma wydłużona) Dlatego też tylko w przypadku gruszki znajdziemy w miąższu komórki kamienne, zauważalne podczas żucia jako twarde gródki. Jest to przejaw procesu krzemu.

Pokuśmy się teraz o przygotowanie zestawu o sygnaturach calcium, tak jakby byśmy zapełniali koszyk podczas zakupów, mając na uwadze cel odżywczy jaki chcemy osiągnąć.

Taki dobór produktów sprzyja walce z wychudzeniem, wyczerpaniem. Odżywia i regeneruje narządy miąższowe naszego organizmu. Słowem wspiera wszystko co działa w naszym ciele w kierunku od wewnątrz na zewnątrz. Sumując: WIELKOŚĆ, ROZMIAR. WNĘTRZE.

Teraz zestaw produktów o sygnaturach typu krzemowego (silicium). Wykazuje działania skierowane od zewnątrz do środka, czyli formują ciało.

Taki zestaw wspiera narządy graniczne za pośrednictwem których komunikujemy się ze światem zewnętrznym, a więc skórę, włosy, błony śluzowe,  jelita (działanie przeciw pasożytnicze). Odtruwa. Buduje zróżnicowaną formę ciała. Sumując:  KSZTAŁT, STRUKTURA, GRANICE.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dieta, zdrowie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s