Dieta w oparciu o sygnatury cz. 3

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zasady konstruowania diet w oparciu o sygnatury są  powszechne w różnych częściach świata. Np. ocena walorów pożywienia i potrzeb człowieka w ujęciu modnych ostatnio koncepcji wschodnich. Najbardziej znanym ujęciem jest koncepcja Yin i Yang.

Natomiast my w Europie dysponujemy własnymi głębokimi i sprawdzonymi przez setki lat koncepcjami. Taką koncepcją jest rozwinięta przez alchemików koncepcja trójczłonowego podziału procesów natury na solny, rtęciowy i siarkowy. Oczywiście nazwy zostały tu przypisanie na zasadzie podobieństwa cech. Tak więc nasz system nerwowy zajmuje się rozkładem, poniekąd mineralizacja substancji odżywczych. Jego wytwór, myśli, „krystalizują”. Jest to też biegun wchłaniania substancji. Odpowiednikiem tego rodzaju procesów u rośliny jest korzeń. Nadmierna aktywność tego bieguna prowokuje miażdżycę, neurastenię, katar sienny, atopowe zapalenie skóry, wysiękowe zapalenia uszu. Osłabienie histerię, zbyt szybką prace serca, skłonność do zmian ropnych. Wzmacniamy go jedząc potrawy korzeniowe. Hamujemy nadmierną aktywność owocami i kwiatami (kalafior, brokuł0, oraz naparami z kwiatów.  Biegun pośredni „rtęciowy” zawiera w sobie wszelkie procesy rytmiczne – tj. oddechu, pracy serca pracy jelit, rytm wątrobowy powiązany z falowaniem poziomu cukru. Największe powinowactwo do jelit  mają  części zielone roślin. Dobrodziejstwem przywracającym harmonię w tym rejonie jest dieta surówkowa. Biegun dolny „siarkowy” to miejsce wydalania, ruchu a także zdolności rozrodczych. Jest to też najbardziej „chemiczny” biegun z powodu wytwarzania mnogości substancji aromatycznych, barwników itp. Nadmierna aktywność w tym rejonie to stany ropne, gorączka, przymroczenie świadomości aż do stanu histerii i ogromny apetyt prowadzący do otyłości. Hamują jego działanie potrawy z korzeni roślin.

Biegun środkowy ma za zadanie wyrównywanie presji z bieguna górnego lub dolnego. Gdy asymetria wpływu jednego z biegunów nie ustaje, dochodzi do schorzeń takich jak zawał, nadciśnienie, kamica wątrobowa (wpływ górny) wrzodziejące zapalenia jelit. Najlepszym sposobem wzmocnienia tego bieguna jest dieta jarska z dużą ilością surówek. Np. osoby ją stosujące bardzo rzadko chorują na serce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dieta, zdrowie i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s