Jest substancja, o której skłonny jestem powiedzieć, że należy się jej definicja witaminy. W odróżnieniu od typowych witamin da się bez niej żyć, ale co to za życie, pełne chorób i mąk. Substancja, którą mam na myśli to CLA, czyli skoniugowany kwas linolowy. Przed laty trudno było cierpieć na niedobory CLA gdyż mleko krów, mięso zwierząt, korzystających z naturalnych zasobów, jaja kur swobodnie rozdrapujących okolicę były bogate w ten składnik. Niestety, obecna formuła rolnictwa sprawiła, że doszło do prawie całkowitego ogołocenia naszej żywności z CLA. Jakie są powody, że tak bardzo cenię ten składnik pożywienia? Są to powody zupełnie praktyczne. Uzupełnianie diety o naturalną jej postać ujawnia niezwykłe działanie.
Stąd konieczność przyjmowania CLA jako suplementu
(CLA jest to skonjugowany kwas linolenowy. Istnieje aż 28 możliwości tworzenia różnych form izomerów pozycyjnych i geometrycznych, z których każda ma nieco inne cechy w oddziaływaniu na organizm. Główną różnicą jest lokalizacja dwóch wiązań pomiędzy łańcuchami kwasu linolenowego. Postać występująca naturalnie w produktach spożywczych ma wiązanie pomiędzy 9 i 11 atomem węgla w 18 węglowym łańcuchu kwasu linolenowego.)
Tak więc CLA ma 28 postaci izomerycznych. Tylko 3 występują w naturze. Najważniejszą postacią jest izomer cis-9, trans-11, ujawniający opisane poniżej działanie.
CLA występuje naturalnie w mleku (maśle) krów, przy czym jego ilość wzrasta aż o 500% jeśli są wypasane na pastwisku. Jest wytwarzany w wyniku aktywności bakterii w przewodzie pokarmowym oraz obecny w niektórych roślinach. Jest też łatwo syntezowany sztucznie przez ogrzewanie kwasu linolenowego. Niestety postać otrzymana sztucznie (pozostałe izomery izomery), tania i promowana jako substancja pobudzająca rozwój mięśni, ujawnia potencjalnie niebezpieczne działania uboczne. Może sprzyjać pojawieniu się oporności na insulinę, tj. podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Może prowadzić do obniżenia poziomu HDL cholesterolu (frakcji korzystnych).
Natomiast nigdy nie stwierdzono żadnych działań niekorzystnych w odniesieniu do 3 postaci naturalnych CLA.
CLA pochodzenia naturalnego ujawnia swoje działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w odniesieniu do zagrożenia rakiem piersi – uzupełnianie potraw o CLA zmniejsza ryzyko raka piersi aż o 60%! Posiada on też silną niespotykaną zdolność hamowania rozwoju różnorodnych nowotworów, w tym raka skóry, prostaty i jelita grubego. Udział CLA w diecie w ilości 0,5% zmniejsza ryzyko wszelkich nowotworów o 50%! Co ważne, poprawia u osób otyłych wrażliwość na działanie insuliny, poprawia przemianę lipidową czyli ma wyraźne działanie przeciwcukrzycowe i odchudzające, zmniejsza ilość trójglicerydów we krwi. W przypadku braku równowagi w wydzielaniu hormonów nadnerczy i skoków hormonalnych dochodzi łatwo do kumulowania tłuszczu w obrębie brzucha – CLA przeciwdziała i znosi tą skłonność. U osób ze zwolniona przemianą materii lub niedomogą tarczycy niweluje zaburzenie i przyśpiesza przemianę materii.
Potwierdzone zostało ochronne działanie CLA w przypadku chorób z autoagresji, zmniejszające występowanie alergii pokarmowych i coraz bardziej doceniane działanie przeciwzapalne i ochronne w odniesieniu do serca.
Uff, jak dużo tego. A jest to tylko część ze zbadanych działań tej substancji tłuszczowej. Niestety na świecie jest sprawdzonych tylko 2 producentów suplementów oferujących najwyższą jakość tego produktu. Ja spożywam CLA otrzymany z szafranu.