Kilka faktów o topinamburze

DIGITAL IMAGE          Topinambur jest rośliną uprawną pochodzącą z Ameryki Północnej, która niegdyś była bardzo popularna w Europie. Wyparta została przez inną egzotyczną roślinę – ziemniaka. Często tak jest w życiu, że smaczniejsze wypiera zdrowsze. Choć w przypadku topinamburu powodem jego ustępowania z upraw była szczególna cecha, będąca zaletą a jednocześnie wadą tej rośliny. Topinambur źle się przechowuje. Bardzo szybko wysycha. To jego wada. Zaletą jest to, że można z łatwością nasuszyć sobie pokrojonych korzeni i zagryzać jako przyjemną, smaczną przekąskę. Topinambur świetnie zimuje w ziemi i można go sukcesywnie wykopywać od października do maja. Przeszkodą może być tylko zamarznięta gleba. To ważna zaleta. Gdy chodzi o wartości odżywcze, dawniej wadą było to, że jest to produkt niskokaloryczny nie zawierający skrobi, więc nie łatwo było utyć. Toteż przed laty ludzie woleli jeść ziemniaki zapewniające pojawienie się krągłości. Obecnie problemem jest zbyt duża ilość „krągłych”. Dawniejsza wada stała się więc zaletą. Topinambur jest bogatym źródłem krzemu, witaminy C a przede wszystkim błonnika rozpuszczalnego. Spożywanie go czy to w formie surowej, tak jak jemy rzodkiewki, czy też w postaci suszu doskonale poprawia kondycję naszych jelit.
Kolejną istotną różnicą pomiędzy topinamburem a ziemniakiem jest to, że topinambur nie choruje. Praktycznie nie atakują go żadne owady. Zielona masa rośliny musi być zdrowa, gdyż jest bardzo chętnie zjadana przez konie.

Porównując go z ziemniakiem musimy podkreślić, że trudno jest znaleźć bardziej chorowitą roślinę od ziemniaka. Istnieje dużo tzw. chorób kwarantannowych. jeśli taka choroba wejdzie w plantacje ziemniaków, niszczy się cały zbiór. Mimo tych restrykcji choroby te nie są wcale rzadkie.topinambur korzeń

Taka żywotność topinamburu sprawia, że ujawnia szczególne własności odżywcze. Być może najważniejszą z nich jest działanie odmładzające. Otóż w młodym organizmie człowieka jest dużo krzemu. Z czasem ulega wymianie na wapń. Można te procesy spowolnić, spożywając jedzenie bogate w krzem. Najbogatszym i przyswajalnym jego źródłem jest topinambur.

Korzeni topinamburu nie obieramy, tylko myjemy drucianym zmywakiem. Wygląd korzenia nie sugeruje tego, że spotka nas duża przyjemność, jaką odczuje nasze podniebienie.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dieta, zdrowie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s