Jeszcze raz o dużych brzuchach

Wróćmy jeszcze raz do zagadnień związanych z przejawianiem się wysokiej odporności. Dobrym przykładem do rozważań może być reakcja na gluten. Jak wcześniej wspominałem, nietolerancja glutenu jest dość powszechna i dotyczy około 30% ludzi. Można ją zauważyć już u małych dzieci. Pojawiają się u nich duże brzuchy i wywijają żebra i nie jest to krzywica. Jest to zjawisko negatywne tylko w tej szczególnej okoliczności jaką jest pojawienie się glutenu w pożywieniu. Jego obecność wywołuje zdrowe reakcje obronne. Jeśli szkodzą one zdrowiu, to tylko dlatego, że ta reakcja nie jest w stanie wyeliminować obecności glutenu. Glutenu, który jak to wcześniej wspominałem, udającego inwazję agresywnych bakterii w świetle jelita. Dzieje się tak z bardzo prostego powodu. Jelita na ten stan rzeczy nie mają wpływu, gdyż jest to decyzja osoby jedzącej posiłki bogate w gluten, związana ze zwyczajami żywieniowymi. Dolegliwość ta nie jest celiakią lub inną alergiczną nadwrażliwością na gluten. Jest to przejaw reakcji zdrowych sił odpornościowych. Potwierdzeniem może być to, ze osoby obdarzone tym typem jelitowych  reakcji obronnych sporadycznie chorują na choroby pasożytnicze. Silny organizm jest w stanie sam wyprzeć te obce formy. Szybciej też będziemy informowani i kiepskiej jakości pożywienia. Reakcje nietolerancji (ale nie alergii) będą się pojawiać już  w trakcie jedzenia. Ułatwia to ustalenie diety najbardziej dla nas właściwej.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii zdrowie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s