Pamięć mikrobiologiczna

Podobnie powolnie jak zmienia się krajobraz widziany naszym okiem,  powolnie zmienia się niewidzialny gołym okiem świat mikroorganizmów.

Rozmawiałem niedawno z przedsiębiorcą, który mówił o swoich doświadczeniach związanych z charakterystycznymi cechami ludzi, w zależności od miejsca gdzie mieszkają oraz o tym, jak to uwzględnia w swoich przedsięwzięciach. Mieszka na granicy dawnych zaborów, niemieckiego i rosyjskiego. Uważa, że ludzie z sąsiadujących wsi, po jednej  lub drugiej stronie dawnej granicy nadal zachowali cechy przejęte i charakterystyczne dla narodowości zaborców. Uwzględnia to zatrudniając ludzi, dobierając ich do zadań, do których są predysponowani ze względu na swoje cechy rosyjskie lub niemieckie. Jest to w pewnym sensie pamięć społeczna czasów przeszłych. Dlaczego poruszam ten temat? Otóż  ostatnio prowadziłem rozmowę na temat zwyczajów obecnych w świecie drobnoustrojów z dr Robertem Okońskim z Wrocławia.  W wyniku naszych rozważań doszliśmy do wniosku,  że podobnie jest z drobnoustrojami. Dr Okoński spotkał producenta chleba, który to chleb, co z dumą podkreślał ów człowiek, był robiony na 13 letnim zakwasie. To znaczy, że od 13 lat utrzymywana była ciągłość startera do pobudzenia fermentacji. Zakwasem jest pewna cześć ciasta które zostawia się surowe po to, by je rozrobić z letnią wodą i mąką przygotowując kolejny wypiek.  Wynikało z tego to (a są to doświadczenia praktyczne), że kiedyś udało się jakimś szczęśliwym zbiegiem okoliczności otrzymać zakwas dający chleb o rewelacyjnej jakości. Mimo, że każdego roku mąka jest inna, dodanie tego zakwasu sprawia, że chleb zawsze jest doskonały. Drobnoustroje zachowują „pamięć” stanu pierwotnego. W zależności od mąki elastycznie dostosowują się do zmieniających się warunków. Wówczas chleb otrzymany na takim zakwasie jest szczególnie wysokiej jakości. Drobnoustroje w zakwasie przetrwają dziesiątki lat, o ile zmiana warunków nie wykroczy poza możliwości adaptacji.  (Przetrwają w kolejnej porcji ciasta zostawionego na zakwas, zginą w wypieczonym chlebie) Korzystając ze zjawiska tej pamięci drobnoustrojów przez wiele lat możemy korzystać z dobrodziejstw ich działania, lub gdy profil drobnoustrojów jest nieprawidłowy –  cierpieć z powodu nieprawidłowego oddziaływania. Podobnie jest z naszym organizmem. Życie mikrobiologiczne w naszych jelitach czy na naszej skórze jest niezwykle stabilne, co potwierdzi każdy, kto cierpiał z powodu trądzika.

Ten wpis został opublikowany w kategorii zdrowie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s