2.Tajniki rośnięcia. Żywienie a wzrost.

Cały świat ożywiony poucza nas, że żywienie ma kluczowy wpływ na nasz rozwój. Jeśli z powodu niedoborów żywieniowych w określonym czasie nie urośniemy, szansa na to mija bezpowrotnie. Obecnie trudno mówić o głodzie jako przyczynie nierośnięcia. Zazwyczaj zalewamy organizm nadmiarem kalorii. Jest tego dużo, ale nie zawsze zapewni osiągnięcie dużego wzrostu.

Najczęstszym niedoborem hamującym wzrost jest niedobór witamin z grupy B. Po prostu współczesny człowiek, niezależnie od wieku jest przeciążony nadmiarem wrażeń. Jeśli do tego dołączymy wymuszoną aktywność, np. dużo nauki szkolnej, do niedobór tych witamin staje się na tyle duży, że prowadzi czasem do całkowitego zahamowania wzrostu. Nie raz spotkaliśmy się z sytuacją, że suplementacja witamin z grupy B lub zamian stylu odżywiania uwzględniająca te niedobory może dać w rezultacie zwiększanie wysokości o 2 cm miesięcznie. Przeciągające się okresy obniżonego nastroju lub rozstroju emocjonalnego, pojawienie się tików,  często ma przyczynę w niedoborze tek witaminy.

Innym istotnym czynnikiem, w moim przekonaniu bardzo powszechnym jest działanie glutenu. Opieram moje przekonanie na obserwacjach własnych. Zdarzało się, że w rodzinie, w której wszyscy, rodzicie i dzieci byli niewysocy, to po wprowadzeniu diety bezglutenowej u jednego z dzieci, osiągało ono wysoki wzrost. Różnica była tak znaczna, że jednoznacznie potwierdzało to hamujące wzrost działanie glutenu. jakby nie patrzeć gluten jest toksyną działającej toksycznie na mózg. Łatwo to zauważyć po tym, że osoby na diecie bezglutenowej lepiej się uczą, zapamiętują. Właśnie funkcje mózgu-ośrodków podkorowych sterują uwalnianiem hormonu wzrostu.

Czynniki dietetyczne prowokujące reakcje z autoagresji. Te reakcje mogą dotknąć też przysadkę. Takie reakcje mogą być wywołane przez nadmiernie przetworzone produkty, np mleko UHT,  smażony żółty ser, produkty na jajach w proszku, np. lody, biszkopty. Oczywiście u osób predysponowanych i prowadzących skrajne diety. Zdecydowanie mniejsze jest ryzyko takich stanów jeśli nie współistnieją znaczne niedobory pokarmowe.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii dieta, zdrowie i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s